google-site-verification: google1673b2117cb94912.html
top of page

20個木箱可以整到咩




好開心呀!早前「書送快樂」聯同 #樂善堂劉德學校 嘅同學仔,用舊酒箱整咗個學校專屬獨一無二嘅舊書收集箱!點做嘅呢?馬上回帶!

.

步驟1  層層叠

我哋請到木藝手作人林池,教小朋友由️開始,學用電批、 G字鉗、水平尺等工具。喺池哥引導下,佢哋嘗試唔同嘅擺放組合,發揮創意,最後二十個紅酒木箱全數用晒,組成佢哋心目中嘅模樣, 過程中更合作無間,一個人用電批收螺絲,其他人就喺隔籬扶住木板,真係好有隊型呀!

.

步驟2  變靚啲

我哋教同學仔製作簡單嘅鏤空模印,喺紅酒箱印上靚靚嘅葉型圖案,包括楓葉、四葉草、三葉草、銀杏葉…所以話,「想像力就係你嘅超能力」,只要畀足夠空間發揮,就可以為周遭物事變身,成為藝術品

.

話明係捐書箱,梗係用嚟收集舊書啦!

.

咦?唔通——「書送快樂」又有新活動!?想知道就 follow 我哋嘅 Facebook 同 Instagram ,留意我哋嘅公佈啦!

____________________________________

「書送快樂」(IR No 91/10408) 是政府註冊慈善團體,成立於2009年,開宗明義,宣揚看書能帶來無限快樂。13年來,我們把逾17萬本很新的舊書回流至有需要社群及愛書人手上。主辦各類型文化活動逾百項,期能令看書成為生活一部份。

.

「書送快樂」旗下項目「蒲書館」社區書店,逢周四至周日1-6pm開放,有書,有風景!

◇ 新蒲崗雙喜街17號富德工業大廈19樓A室


bottom of page